Légy az otthonom!
Párterápiás és önismereti tréning
kételkedőknek, jegyeseknek,
házasoknak és mindenkinek

Facebook

Twitter üzenőfal

Utolsó 3: #legyazotthonom

Megosztás

A könyvről

Sebestyén Katalin lelkésztársammal mint tatabányai-bánhidai református lelkészek kezdtünk el 2007 tavaszán egy jegyesköri csoportot, ahova olyan jegyespárokat vártunk, akik a mi templomunkban szeretnék Isten áldását kérni házasságukra. Ezt a kört Gyűrű Kúra körnek neveztük el, és így utólag írhatom, nagy sikere volt. 2008-ban is sikerült elindítanunk, és nagyon szép, mély és őszinte esküvők születtek.

 

Úgy éreztük, hogy a házasságkötés, a lakodalom körül túl nagy a felhajtás, és párjaink figyelmét is jórészt ez köti le, és a lelki tartalom nagyon háttérbe szorul. Sokszor hallottuk azt a sok mindent eláruló mondatot baráti, ismerősi körben lelkigondozottjainktól: az esküvő és a lakodalom végeztével egymásra néztek és azt mondták, „Hát csak ennyi volt az egész? Ezért kellett annyit izgulni, szervezkedni?” Ezen jegyesköri csoportok anyagának átdolgozott változatát olvashatod a könyvben.

 

A könyv írása közben jöttünk mi is rá arra, hogy tréningünk mennyire hiánypótló. Alig van magyar szerzőtől a párterápiáról, a tudatos párkapcsolatról szóló munka. Párkapcsolatokról szóló könyv nagyon sok megjelenik mostanában, ahol – egy-két magyar szerző mellett – leginkább amerikai szerzők mondják el a „tutit”, és az olvasó meg is nyugszik, hogy a szerző „igazán tudja a dolgát” és „jól megmondta”. Ezzel nem is lenne baj, csak éppen a kedves Olvasónak nem változik meg tőle az élete, ami a cél lenne, az általánosságokkal sokra nem megyünk.


Ugyanis a „tutit” bárki meg tudja mondani vélt vagy valós tudása birtokában, különösen a másik életében vagyunk mindig nagyon okosak. Én is jobbnál jobb, hangzatosabbnál hangzatosabb „tutikat” tudnék megfogalmazni mindenki legnagyobb örömére. Csak hát tele a padlás jó tanácsokkal, „tutikkal”, megingathatatlannak látszó (ál)bölcsességekkel…

A változáshoz, a szembenézéshez és az újrakezdéshez ennél több kell. Ezért ez a könyv egy teljesen új szemlélettel készült: nem elég az, hogy elfogadunk törvényszerűségeket, igazságokat. Meg kell tennünk azt a lépést, amit bármennyire is szeretnénk megspórolni és elfelejteni: hogy a saját életünkre alkalmazzuk és tanuljuk belőlük. Itt és most, illetve időről-időre, hiszen párkapcsolatunkkal együtt mi is változunk, nem is beszélve a körülményeikről, amelyek ugyancsak alakítanak minket.
A fejezetek elején található előadások után lévő feladatok pontosan erre szeretnék késztetni a Kedves Olvasót. Hogy önmagával, valamint párjával együtt dolgozva „aprópénzre tudja váltani” az olvasottakat.
Hiszen van, hogy nehéz beszélni az érzésekről és felvállalni azokat, de egy párkapcsolatban feltétlenül érdemes és szükséges.